Meleg színekbe borult a természet és a lakásban is lassan neki kell kezdeni fűteni. Kertekből bekerülnek az utolsó termények, a gyümölcsös standokat ellepik a faragni és ennivaló tökök. Tökfőzelék, ki nem állhattam gyerekkoromban, bár szerintem azóta sem ettem. Évek folyamán változik az ember ízlése, hisz 4 évesen én sem szerettem a sört, ma mégis igencsak nagy élvezettel fogyasztom. Gondoltam próbáljunk rá a tökre is, hátha változik a véleményem róla. Persze nem álltam neki tökfőzeléket csinálni, csak egy kis cukorszirupot.
Első körben felszeleteltem a tököt, levagdostam a héjat róla és apró kockákra vágtam amit a forró serpenyőbe dobtam. Csak úgy magában kezdtem sütögetni. A hő hatására a tökben lévő cukor karamellizálódik és megváltoztatja kicsit a tök ízét. Kb. 100grammnyi frissen sült tökkockát tettem egy lezárható IKEA-s zacskóba úgy 100g cukor kíséretében. Kipréseltem belőle a levegőt amit tudtam (ha van otthon vákumgép, az csodás erre) és lezártam. Ugyanezt a folyamatot megcsináltam nyers tökkel is, úgy nem volt olyan intenziv az íze mint vártam.
Kb. 18 órára magára hagytam majd egy teaszűrő segítségével leszűrtem az igy elkészült sülttökös szirupot. Nézegettem tökös recepteket a neten, hisz a konyha másik végéből rengeteg ötletet és inspirációt lehet meríteni az italokhoz is. Elég sok recept említi a zsályát mint fűszer, így pizsamában leballagtam az alattam lévő kisboltba és beszereztem némi szárítottat a Kotányitól. Friss persze klasszisokkal jobb lenne, majd jövőre csinálok kis fűszereskertet az ablakban, vagy anyuéknál a 18-ban. Tökről nekem folyton Amerika jut eszembe, és ha Amerika akkor Bourbon. Így nagyjából össze is állt a recept. Az édeskés íz ellensúlyozására facsartam egy kis friss citromlevet.
Minden összetevőt beleteszünk a sékerbe, feltöltjük jéggel, amennyit bele bírunk préselni a rázó edényünkbe és jó alaposan összerázzuk. A koktélt whiskey-s pohárba fogom kitölteni. Egy nagy darab jeget teszek a pohárba. A nagydarab jég lassabban olvad, igy kevésbé vizezi fel az italunkat, viszont tovább tartja hidegen. Lehet rendelni az ebay-ről 300ft-ért szilikon jégkockaformát ami frankó nagy kockákat ad nekünk, persze ha akarunk várni 2-4 hetet a formára. Ha nem, csak töltsünk meg egy nagyobb műanyag edényt vízzel, dobjuk ki a fagyi dobozban lévő pörköltöt a mikróba és a helyére mehet is be a jegünk. Általában másnap reggelre már kész is a jég, amit egy nagyobb konyhakéssel körültekintően fel lehet darabolni. Erről még írok később ;)
Szóval a kész koktélunkat a pohárba töltjük. Nem tudom miért, de nekem a bourbon-höz mindig narancsos díszítés ugrik be elsőnek. Meg is kopasztok egy narancsot és feltekerem spirálisan a héját amit beszorítok a jégkocka mellé és a tetejére egy édes Amarena cseresznyét teszek. Kész is, fogaszuk egészséggel ezen a hűvös őszi napon :)