Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szabadtüdős merülés a koktélok világába

Gin és Tonik

Speakeasy, nagyon közel az Operához

2019. március 26. - ginestonik

Black Swan bárpultja mögött állva, mindig szerettem beszélgetni az emberekkel. Sokszor szóba került a Speakeasy mint stílus és próbáltam elmesélni nekik hogyan is képzeljék el a szesztilalom idején létrejött barultúrát. Mondtam, hogy képzeljenek el a raktárat, ahol üdvözöljük Feribácsit, a portást. Félve mondjuk ki, hogy így este fél 10 felé az Alibaba Textilt keressük, de segítőnk meg nem lepődve, rutinosan mutat 7. nagy raktárajtóra. Bátortalanul nyitunk be a hatalmas vasajtón. 3 méter hosszú függönyök lógnak le a plafonról és mire a 4. soron is átverekedjük magunkat, elénk tárul a feslett világ. 

Pont ezt éreztem amikor most hétfőn benyitottam az Opera Gin bemutatójára érkezve. Bár már nincs szesztilalom, így nyugodtan mondhattuk Feribácsinak a főbejáratnál, hogy az Operához jöttünk kóstolni. 

img_9870.jpgElső találkozás az Operával, persze GinTonik formában a Hotsy-ban

Történetünk egyik főhőse Dámosy Bálint, aki első körben a borokkal ismerkedett meg és úgy vélte abban találta meg a boldogságot, ami kiszakítja a nyakkendős mindennapi életből. Majd talán pont egy bárban ülve tette fel magának a kérdést egy Gintonikot kortyolgatva. Belvárosi gyerekként ki fogok én menni a tokaji szőlőbe metszeni február végén? Tényleg ezt akarom? És ezután vált nyilvánvalóvá, hogy az ő története nem egy hűvös borospincében fog megírodni, hanem egy gin lepárlóban. 

A névválasztás sem véletlen, hisz Bálint lakása, ahol első ízben kísérletezgettek egy kisméretű rezsóra rakható lepárlóval, hogy hogy nem, pont az Operára néz. A címke a Graphasel Design Stúdió terméke, ami art decosteampunk – eklektikus jegyeket ötvözve hozta létre az igazi, századelőt idéző hangulatot. 

Kisérletezgetés egyre jobban sikerült, így 2017-ben megfogalmazódott egy lepárló létrehozása. Persze ahogy minden sztoriban, itt is már szinte feladták, hogy megtalálják a tökéletes helyszínt, amikor valaki beajánlotta ezt az újpesti adóraktárat, ahol meg is valósult a lepárló és a showroom(bar). A dolgokat tetézve rá kellett jönniük, hogy hiába van meg a remek recept, a nagyobb 200L-es lepárlóban ugyanazon arányok nem hozták a korábbi eredményt, így kb 40 lefőzés után jutottak arra a receptre, amit szeretnének jelen formában stabilan használni. 

Amint észrevettük, már 2019-et írunk, így eltelt egy kis idő az első kísérletezgetések óta. Jelentős fejtörést okoztak egymásnak a NAV embereivel, mivel kísérleti egeret játszva, az első olyan lepárlót hozták létre, ami csak gint készít. Nem denaturált finom szeszt, nem pálinkát, nem reggeli csavaros kiflit, hanem nagybetűs GIN-t. Hazai törvénykezés és jogalkotás, ami nagyon a pálinkára épül, ezzel nehezen birkózott és birkózik meg mind a mai napig. Bízom benne, hogy az általuk kitaposott út sok más vállalkozó szellemű embernek ad inspirációt. 

A gin, amit jelenleg készítenek a srácok London Dry kategóriába tartozik, így a lepárlás után már csak desztillált vízzel hígítják 45 alkoholfokosra és pihentetik 3 hetet, mielőtt manufakturálisan, kézzel palackozzák őket. Az Opera félúton a klasszikus és az újhullámos ginek között van, stílusban a citrusos - borókás vonalat követi. 
 
Ugye tudjuk, hogy a boroka az egyik fő összetevője. Eddig a svéd Hernö és a német Elephant ginben találkozhattunk magyar borókával, mostantól pedig az Operában is kézzel szedett kunsági boróka adja meg az alap ízt, feltéve, ha a fenyőrigók nem eszik le az egész termést... 

img_0177.jpgMindenkinek lehetősége volt kipróbálni mit is tud az Opera gin egy klasszikus vagy rögtönzött koktélban

A boróka mellett másik érdekes, igazi hungarikum ízt adó fűszere a ginnek, a mák. Persze a mák finomra őrölve igazi kihivást jelent a fiúknak, akik szüretlen gint akarnak előállítani. 

A citrusoságért a grapefruit héj és a citronella felelős az összesen 11 fűszerből, ami a gin igazi ízét adja. Az alapszesz kukoricából készült, így a glutén szóra érzékenyen reagálók is nyugodt szívvel fogyaszthatják. 

Giliga László, a lepárlásért felelős szakember, nagyon készségesen és odaadással beszélt a gin készítésének minden egyes mozzanatáról, így megtudtuk tőle, hogy a ginkészítés nagy rákfenéje az igen hosszú farok rész, így a lepárlás során kb 40% megy veszendőbe, amit a NAV emberei ellenőriznek, feljegyeznek és megsemmisítenek. 

Lászlóékat is meglepte a nagy roham, az érdeklődés a gin iránt, így nem voltak felkészülve ilyen tetemes mennyiségre. Ezt kompenzálva, most majdnem 2 naponta robog a miskolci Hagyó által épített üst és áprilisra remélhetőleg már a boltok polcaira is kikerülhet az Opera Gin Budapest. Apropó, persze a Budapest névhasználat is igen sok utánajárásba és pénzbe került. 

A tulajdonosoknak sok terv van még a fejében, így várhatóan nem állnak meg ennél az egy ginnél és folyamatosan fejlesztve, fejlődve elégítik ki a hazai igényeket ezen a fronton. 

img_0183.PNGA csipet csapat a Hotsy instasztoriából kilopva

Az estéért a Hotsy Totsy csapata felelt, nem véletlen, hiszen Varsányi Ferenc az Opera arca, az ő hathatós közreműködésével ismerheti meg nap mint nap, egyre több bartender ezt az igazi gyöngyszemet. Külön tetszett, hogy mindenki maga kísérletezgethetett a ginnel, saját magának, illetve a társaknak kreálhatott egy új koktélt teljesen szabad kezet kapva, vagy egy jól ismert klasszikust nézhetett meg hogy is simul mondjuk egy negronihoz az Opera gin. Aki a belvárosban szeretné megkóstolni a gint, vagy az abból készült italokat, annak nagyon nagy szívvel ajánlom a Hotsy Totsy-t a Síp utcában! By the way, ha frizurádat szeretnéd rendberakatni, a bárban működő borbélyok este 10-ig a rendelkezésedre állnak ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://ginestonik.blog.hu/api/trackback/id/tr8714718437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása