Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szabadtüdős merülés a koktélok világába

Gin és Tonik

KaranténBár vodkával

2020. április 22. - ginestonik

Nagyon sok klasszikus koktél gint használt alapnak, aztán a vodka elterjedésével sokuk változott és megváltozott formában vodkás italként vonult be a történelembe. Egyik legmeglepőbb példa talán a Carrie Bradshaw karaktere által ismerté vált koktél, a Cosmopolitan. A nagyöreg Dale DeGroff  segítségével lett belőle egy modern klasszikus.

Amire nekünk otthon szükségünk van az áfonyalé (amúgy tök jó a heréknek, úgyhogy a pasik is nyugodtan igyák :) ) frissen facsart lime lé, narancslikőr vagyis triple sec és a legjobb a citromos ízesítésű vodka. Az elkészítéséhez nem kellenek csilli-villi eszközök, elég egy dunsztosüveg, a fagyóban lévő Kartedoros dobozban fagyasztott víz és kész. A jeget óvatosan darabokra törjük és jó félig rakjuk a dunsztosüveget. Érdemes egy felespoharat hozzávetőlegesen megjelölgetni, és úgy méricskélni az összetevőket bele az üvegbe. Rácsavarjuk a tetejét és mint Tom Cruise rázzuk mosolyogva. Egy teaszűrő segítségével szűrjük le az utalt, ne maradjanak benne apró jégdarabok egy pofás koktélosnak kinevezett pohárba. Díszítésnek csak egy narancshéjat dobjunk bele, de a pirománok megpróbálkozhatnak a klasszikus díszítéssel és egy narancshéjat ügy nyomják össze, hogy a kispriccelő illóolajok egy öngyújtó lángja felett elhaladva lángra kapva fényárban úsztatják a szobát. Jó, csak egy kis villanás lesz, nem kell túlgondolni, de azért a függönyt tartsuk távol tőle. 

img_9368insta.jpg

Cosmopolitan

Ha már úgyis a kezünkbe került az áfonyalé, egy klasszikus longdrinket is készíthetünk belőle. Cape Cod vagy Coddler néven ismert ital, vagy ahogy a diszkóban hívják, vodka kremberi. Azért érdemes egy kis lime levet adni hozzá, hogy valóban frissítő italt kapjunk. 

img_9373insta.jpg

Cape Cod

Ha már ennyire leegyszerűsödött ital került a kezünkbe, lépjünk egy másik nem bonyolúlt longdrinkhez. Screwdriver. Jól hangzik mi? Csavarhúzó angolul. Sosem hallottál róla, de ha kimondom, hogy a vodka narancslével összeöntve, már neked is beugrik az első kemény osztálykirándulás 16 évesen Veszprémben, igaz? Szóval egy újabb klasszikus ital, amit fogyasztasz, de nem tudtál róla. Ennek az italnak vagy egy másik változata, amikor is egy kis vanília likőr kerül az ital tetejére, ez pedig a Harvey Wallbanger. 

img_9394insta.jpg 
Screwdriver

Ha még mindig maradt 1-2 gerezd lime-unk és kedveljük a pikáns ízeket, utazzunk el az orosz fővárosba. Járnak mindenféle legendák, hogy a vodkás haver és a kacatos haver összeállt és mondták, hogy találjanak ki egy italt a raktárban álló 6ezer darab réz bögrére. De nem tudom ez-e az igazi történet a Moscow Mule mögött. Baráti körben csak Moszkvai Nyúlnak becézett ital is igen egyszerű. Egy fém bögrébe, hogy autentikusak legyünk jeget teszünk. Egészséges adag vodkát töltünk, két gerezd lime-ot belenyomunk majd a rusztikus hatás kedvéért bele is dobjuk majd gyömbérsörrel dobjuk fel az italt. De ha az izek hasonlóságát szeretnénk érezni nem kell egyből fancy gyömbérsörért rohanni az Ázsia bt-hez, elég a sarki közértből a kinley gyömbér. Bátrabbak levehetik az asszony szeméről az szelet uborkát és az italba rakhatják. Én szeretem, ha az uborka frissessége is átjön kicsit. Kiskanállal kicsit megkevergetjük és fogyasztani is lehet. Frissességet fokozván még egy mentaágat is tűzhetünk bele, ha még nem használtuk el mindet a mojitós estéken. 

img_9412insta.jpg

Moscow Mule

A gintonik őrülettel együtt gondoltak egy merészet és a makacs, ugyanakkor sorból kilógni nem akarók elkezdték a gintonikot vodkával kérni. Nem itélem el őket, ez is egy remek módja annak, hogy a kedvenc italukat tudják fogyasztani. De akadnak akiknek a kinin kesernyés íze a tonikban nem barátjuk, ők megpróbálkozhatnak csupán szódával meginni a vodkát a nyári melegben. Érdemes lime vagy citromgerezddel kicsi savanykás frissességet belevinni az italunkba. A vodkaszoda báros nevéért a Skinny Bitch-ért én kérek elnézést :D   

img_9329insta.jpg

Skinny Bitch

A vodkások minden italt maguknak akarnak, így járt a Caipirina is. Caprioska néven terjed el az ital, ami barnacukor, lime és vodka felhasználásával készül. Hagyományosan zúzott jéggel készül. Otthon is megpróbálkozhatunk vele, ha a jeget egy konyharuhából hajtogatott batyuba tesszük és a húskloffolóval nekiesünk. De a családi béke megtartása érdekében maradjon a sima kockaformában készült jég. Elsőnek 1-2 teáskanál barna vagy kristálycukrot teszünk a whisky-s poharunkba, egy fél lime-ot 4 felé szelünk - mint annak idején Koppányt - és a fakanállal jól kinyomkodjuk a pohárba, vigyázva, hogy ne hevüljünk túl és törjük szét azt. Ráönthetünk egy egészséges mennyiségű vodkát és kicsit összekeverjük egy kiskanállal, hogy feloldódjon a cukor. Majd nyakon önthetjük jéggel. Még keverünk rajta párat és kész is! Ha a zúzott jég mellett voksolunk, szerezzünk be lebomló szívószálat az EcoHills-től és azt használjuk. 

img_9313insta.jpg

Caprioska

Receptek: 

Cosmopolitan
- 50ml Citromos Vodka
- 25ml triple sec
- 15ml áfonyalé
- 15ml limelé

Cape Cod
- 50ml Vodka
- 15ml lime lé
- 125ml áfonyalé

Srewdriver
- 50ml Vodka
- 125ml narancslé

+ 10ml vanília likőr a Harvey Wallbangerhez

Moscow Mule
- 50ml vodka
- 2 gerezd lime
- 125ml gyömbérsör vagy ginger ale

Vodkatonik / Skinny Bitch
- 50ml Vodka
- 125ml tonik / szóda

Caprioska
- 50ml Vodka
- fél lime
- 1-2 teáskanál cukor

Vigyázzatok magatokra és csak mértékkel igyuk a szekrényben lévő vodkát az otthoni karantén alatt ;)  

A bejegyzés trackback címe:

https://ginestonik.blog.hu/api/trackback/id/tr3515617012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása