Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szabadtüdős merülés a koktélok világába

Gin és Tonik

KaranténBár - Ginkoktélok karantén idején

2020. április 28. - ginestonik

Ajj Ajj! Most éljük meg ezt az időszakot amikor a baráti csevegések, születésnapok, tejfakasztók mind-mind az online térbe kerültek át és valósulnak meg. Szerencsére azért online mi is meg tudjuk rendelni azokat a dolgokat amik kicsit fel tudják üdíteni a napjainkat. Ilyen üdítő lehet, ha levesszük a polcról a kedvenc italunkat és kicsit kiéljük a kreativitásunkat egy koktél készítésével 

Most éppen Gin akad a kezem ügyébe. A mai választásom a Bulldog London Dry Gin volt. Mindenféle netes webáruházakban (Whiskynet, iDrinks, Bittle Life) beszerezhető. A legkézenfekvőbb dolog, hogy egy gintonikot készítünk belőle. Nem tagadom, ez az egyik legegyszerűbb módja, hogy élvezzük a gint. Gyorsan el is készítek egyet. Bulldog Gin, amiből egy jó adagot töltünk a pohárba, itt Játszhadozhatunk a citrusokkal, vagy akár fűszernövényekkel is ha a gin azt engedi. Én most Grapefruitot tettem a poharamba, hisz ez nagyon jól harmonizál a Bulldog Ginnel, akár még egy tekerlésnyi fekete borsot is őrölhetünk rá ha pikáns ízeket is szeretjük. Minőségi jéggel feltöltve a pohár már csak egy jóféle tonikra vágyik. Csodálatos és frissítő, ki is ülök a teraszra élvezni a tavaszi napsütést. 

img_9508instainstafeed.jpg

Gin és Tonik

Hogy egy kicsit tovább gondoljuk a grapefruitos vonalat növeljük meg a mennyiségét. Ekkor egy klasszikus, 1920-as évekből származó Salty Dog-ot kapunk. A pohár szélén végighúzzunk egy szelet grapefruitot, hogy nedves legyen a szája, amit óvatosan sóba forgatunk. Egy egészséges feles mennyiségű (5cent vagy egy kicsit több a hangulatunktól függően, nem 3 meg 4 centek ahogy a vendéglátóhelyeken bohóczkodnak) gint borítunk a pohárba, majd rátöltjük akár a dobozos grapefruit levet. Az igazi gurmék elővehetik a citromfacsarót és frissesn is fogyaszthatják. Persze, ez az igazi módja. 

img_9505instainstafeed.jpg

Salty Dog

A citrusos vonalon maradva neki állhatunk egy kicsivel rövidebb italnak is. Az egyik nagy kedvencem a White Lady. A gin mellett egy kis citromlé, cukor és narancslikőr gondoskodik a frissességről. Az ital elkészíthető tojásfehérjével is. Tudom, most sokan felkapják a fejüket, hogy nyers tojásfehérje? Attól biztos szalmonellás leszek, főleg ezekben a vírusos időkben. Megnyugtatlak, a szalmonellának 3 ellensége van. Egyik a hő, amit koktélozás közben nem szoktunk annyira alkalmazni, viszont a két másik ellensége az alkohol (mi más!) és a sav. Ez utóbbit a frissen facsart citromlé bőven megadja. De ha még ezek után is ódzkodunk tőle, akkor simán kihagyhatjuk belőle. Én viszont nem hagytam ki belőle.  

img_9493insta_2instafeed.jpg

White Lady

Ezt az italt már össze kell ráznunk. Ha nincs otthon dedikált koktél shakered, akkor egy kellő méretű dunsztosüveg is megteszi. Az összetevőket egy felespohár segítségével beletöltjük, a tojást óvatosan szétválasszuk a sárgájától és néhány kocka jéggel jól összerázzuk. Az italt érdemes egy fém teaszűrőn átszűrni, hogy ne legyen az italunkban apróra tört jégdarabka. Ezután az italunkat még egyszer, szaknyelven száraz shékeléssel összerázzuk, hogy a tojásfehérje kellemes habos babos állagot adjon az italunknak, ezt már szűrés nélkül beleboríthatjuk a pohárba. Érdemes a nagyi szekrényében talált kicsi borospohát vagy erre kinevezett koktélos pohárat használni. Citromhéjból illóolajokat spriccelek a tetejére, így kellemes citrusosság fogja átjárni az egész italunkat. 

 

Az ablakban hervadozik egy csokor menta. Már elég vérszegény a kicsike, nem lesz elegendő egy Mojitó partihoz, viszont 4-5 apró levél elegendő a következő Southside koktélunkhoz. Szintén nagyon frissítő a menta és a lime miatt. Természetesen ha nem akarunk autentikusak lenni, a méregdrága lime-ot kicserélhetjük citromra is. Nem fogja tönkre tenni az italunkat. Hasonló módszerrel a felespohárral méregetünk néhány összetevőt, majd ismét összerázzuk az italt. Ismét segítségül hívhatunk egy NDK teaszűrőt a szekrény mélyéről, hogy az apró mentadarabokat felfogjuk. Nem annyira esztétikus, hogy kis kalózok módjára úszkálnak a poharunkba. 

 img_9523insta_1instafeed.jpg

Southside

Cukorszirup – Az egyik legegyszerűbb koktél összetevő. 1 rész kristálycukor, 1 rész víz. Vannak különféle módok, hogy a cukrot felmelegítve keverjük el a cukorral, gyorsabban feloldódik, kicsit karamellizálódik, más ízt ad neki. De nem kell felgyújtanunk a konyhát, elég ha a cukor mennyiségével megegyező meleg vizet adunk egy dunsztos üvegbe és jól összerázzuk míg a cukor fel nem olvad teljesen. A legtöbb koktél recept ezt az arányt használja, így én is ezt javaslom. 

 

Folytatjuk a sort egy olyan itallal, ami talán az első is lehetett volna. Anno már tettem egy kis kört budapesten, kerestem azokat a helyeket ahol különleges Negronikat  lehet találni, de most maradjunk az eredetinél. Talán az egyik legismertebb olasz aperitívó ital. Kiváló választás a keserédes ízek kedvelőinek. 3 összetevő egyenlő arányban. Elrontani nem lehet, csak élvezni. Aki pedig nem találja finomnak, a  Boutiq bárnak van egy idevágó szlogenje. 
Ezt elkészíthetjük a poharunkban is. Feltöltjük jéggel, akár egy nagy kockával is ha úgy döntünk egy nagy tömböt fagyasztunk a mélyhűtőnkben egy fagyis dobozban, amit aztán óvatosan feldarabolunk. De a több kisebb jég is jól funkcionál, bár gyorsabban fog olvadni. Ha esetleg nagyobb bulit szeretnél és teljesen víztiszta jeget, érdemes az Artificer srácokat felkeresni. Szóval jég a pohárban, a dedikált felespoharunkkal kimérjük az összetevőket és a kiskanállal jó 30 másodpercig keverjük. Narancshéjjal díszítjük, miután rányomtuk a finom illóolajokat az ital tetejére. 

img_9484instainstafeed.jpg

Negroni

Receptek:

Gin és Tonik
- 50ml Gin
- 125ml Tonik
- grapefruit szelet

Salty Dog
- 50ml Gin
- 125ml Grapefruit lé

White Lady
- 50ml Gin
- 25ml friss citromlé
- 25ml triple sec vagy Cointreau
- 5ml cukorszirup
- 1 tojásfehérje (opcionális)

Southside
- 50ml Gin
- 25ml Lime lé
- 15ml cukorszirup
- 4-6 mentalevél

Negroni
- 30ml Gin
- 30ml Campari
- 30ml Vörös Vermut

 

 

Ez az első rész, ha kíváncsiak vagytok még több gines koktélra, írjatok rám és hozom őket. 

Maradjunk otthon és vigyázzunk egymásra! 

A bejegyzés trackback címe:

https://ginestonik.blog.hu/api/trackback/id/tr7615614718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása