Talán még nem említettem semmit sem arról, hogy mi tevő legyél akkor mikor a barátaidnál egy házibuliban rögtönöződ kell egy koktélt vagy éppen minden eszközöd a munkahelyeden van, de az esti randidnál be akarsz vágódni otthon.
Ilyenkor kell alkalmaznod minden olyan dolgot, amit találsz a konyhában.
Mondanám azt, hogy nincs szükséged semmi fancy shakerre, mert egy üres csemegeuborkás üvegből meg is van a szükséges rázópoharad. Nyugodtan beletölthetted az összetevőket és összerázhatod jó sok jéggel, persze mielőtt jól kimostad az üveget. Vagy ha keverni kell a koktélt, egy leveseskanál tökéletesen megoldja a feladatot.
Apropó. A jég. Most, hogy igencsak hűvös van kint, egy dobozba vizet engedsz és kint hagyod az udvaron, akkor remekül megfagy és lesz jeged, persze lefedve, hogy az utca pora ne szennyezze be. Vagy egyszerűbb, ha a mélyhűtőbe vizet teszel egy IKEA-s ételtároló dobozba es szepen megfagy a nagyi levese mellett másnapra. Egy kis kézügyeséggel es persze óvatossággal egy késsel nagyobb darabokra lehet bontani, ami kivalóan megfelel a koktél készítéshez, illetve akar a pohárban is jól mutat egy nagy darab faragott jég, ami tovább tart hidegen, kevésbé oldódik, így tovább élvezheted az általad készített kiváló italt.
De ha nem akarsz ennyire mélyen belemenni, akkor egy sima jégtálcát helyezel be és a kis jégkockákkal szórakozol amik kb. 1 koktél elkészítésére elegendőek, vagy a benzinkúton is vehetsz egy zsák jeget, ami elég egy bemelegítős koktélpartira.
Nos, elméletben van jegünk, gyakorlatban van egy dunsztosüvegünk.
Koktéloknál ugye vannak a követhetetlen mértékegységű összetevők. Igazából ami fontos, azok az arányok. Nem igényel főiskolai matematikai előképzettséget, hogy kikövetkeztessük miből mennyi kell, de a pontos méréshez előkereshetjük anyu egyik mérőedényét, amivel a mezespuszedlihez méri ki az alapanyagokat a vasárnap sütögetéskor.
Vagy használhatunk célszerűbb eszközt is. Mivel minden háztartásban akad jó pálinka, ezért egy felespohár is lapul a szekrényben.
Vegyük példának az én Honeymoon in Budapest koktélomat. Az alapja 40ml Amaretto, amit most egy színültig töltött felespohár fog jelenteni. A másik összetevő Unicum Szilva, amiből szintén egy felespohárnyi kerül az italba. A további két alapanyagból 20ml kell, ami jelen esetünkben a feles pohár felét jelenti. Így 20ml mézszirup kerül bele és 20ml citromlé.
A citromlé facsarásához sem kell a bárokban gyakorta látott citrusfacsaró, vagy más, TeleShop-ból rendelhető szerkezet. Egy fél citrus kifacsarásához tökéletesen megfelel, egy a szekrényben 40 éve lévő lengyelpiacos műanyag citromfacsaró.
A mézszirup elkészítéséhez pedig csak összekeverünk egy felespohárnyi mézet ugyanennyi langyos vizzel.
Tehát minden összetevőnket beletettük a befőttes üvegbe és jól össze is ráztuk a házi készítésű jegünkkel.
A kész koktélunkat le is szűrhetjük, mikor a pohárba töltjük. Használhatunk egy szintén lengyelpiacos (vagy manapság már kínai) műanyag teaszűrőt, hogy a keletkezett kisebb jégdarabok és a citromlé finom rostjai ne okozzanak törést az italunk élvezésében. De ez már tényleg csak egy apró és elhagyható részlet.
Anyu legszebb kristálypoharáiban csodásan mutat a kis házibarkács koktélunk.