Nincs is annál rosszabb, mint mikor az ember egy “Élsz még?” üzenetre ébred. Az SMS elolvasása után nyilal bele a fájdalom elsőnek az ember fejébe. Vasárnap van. Buliból hazafele megint elfelejtettem vizet inni és gondoskodni a megfelelő vitaminpótlásról. Ha már az éjjel elfelejtettem, most reggel pótolom a hiányosságot. Minden felelősségteljes férfinek fent kell, hogy legyen a pénteki bevasarlólistáján a paradicsomlé, közvetlenul a 12 db-os óvszer alatt. Negykézláb mászok el a hűtőig és örömmel tölt el a tudat, hogy nekem is lapul némi paradicsomlé az ajtóban.
Kiszedek minden összetevőt. Egy kis Erős Pista, egy kis reszelt torma és némi fűszert is találok a konyhaszekrényben. Csodás hely az az ázsiai bolt a vásárcsarnok mellett, mindent be tudok szerezni, ami az italok készitéséhez szükséges. Ott tettem szert zellersóra is. A polcokon kutatva megakadt a szemem a fekete són. Egyből tudtam, hogy remekül fog majd mutatni a vörös paradicsomos italommal. Azt hiszem minden meg is van.
az összetevők
A sékerbe egy csipetnyi zellersót rakok.
Ráörlök némi fekete borsot.
Egy kiskanállal némi reszelt tormát és Erős Pistát is teszek bele.
Egy félbevágott citromból kb. 15 ml levet adok a mixhez.
6-7 alkalommal megrázom a fejjel lefelé forditott Worchester szószt.
A szekrényből kiveszek egy felespoharat és megtöltöm vodkával, kutyaharapást szőrével, dörmögöm a bajszom alatt.
Felöntöm az egészet paradicsomlével.
A sékerbe egy nagy kocka jeget teszek, majd a tetejére egy szűrőt helyezek, átöntöm a séker másik felébe, aztán vissza. Ezt a folyamatot megismétlem még pár alkalommal.
Miért nem rázom? Hisz ez koktél! Jönnek itt a laikus kérdések. Sajnos a paradicsomlé állagából adódóan nem annyira fekszik neki a rázás, és talán túl vizes is lesz általa a végeredmény.
Beledobhatnék egy nagy jeget és a bárkanállal keverhetném, mint egy jó Negronit, bár így a hűtés hatásfoka intenziv keverés mellett jó, viszont egy cseppnyi levegő azért nem árt a koktélunkba.
Így a Bloody Mary keveréséhez a legjobb, ha ezt az öntögetős módszert alkalmazzuk, mert így koktélunk némi levegőhőz jut és le is tudjuk hűteni.
A koktél kész, így visszapakolok mindent a hűtőbe, és az alsó fiókban lévő zellerről letörök egy kisebb szárat. Az én micro méretű fagyasztómban szerencsére a jég mellett elfér néhány pohár is. Kiveszem az egyiket és a hirtelen párásodást kihasználva a csap felett elkezdem besózni a poharat a fekete hawaii sóval. Gyorsan bele is töltöm a finoman lehűtött koktélomat. Díszítem még a kis letört zellerrel és a titokban készülő reggelimből beleteszek egy ropogósra sült bacon szeletet.
készen vagyunk!
Számhoz emelem és a sós pohár széle felkészít az ízélményre, közben az orromnak nekinyomodó zeller finom illata a szaglásomat is megdolgoztatja. Az utolsó korty után elégedetten teszem le a poharam és be is villan egy kellemes emlék a tegnap estéről…